Bye-bye 2020 och varmt välkommen 2021!

Kära kollegor!

Vilket år vi lägger bakom oss. Medicinhistoriskt ett av de mest intressanta i modern tid, om en törs uttrycka sig så. Men samtidigt det i mannaminne tuffaste av år, privat för många och för många fler arbetsmiljömässigt. Och ännu är vi inte igenom denna tid av ovisshet, nya förhållningssätt och social distansering. Såklart har vi lärt oss enormt mycket, vaccin har utvecklats med rekordfart och vi i sjukvården har fått större kontroll i den medicinska vardagen. Sjukvårdspersonal har gång efter annan hyllats för insatserna. Kanske har vi läkare som kår fått ett större förtroende i befolkningen, men priset är och har varit mycket högt för många. Kommer vi att kunna få krisstöd för att minska skadeverkningarna när arbetsbelastningen börjar dala? Utrymme för återhämtning och resurser för att beta av vårdköerna som bildats av undanträngningseffekterna av covid-19?

VTHOD har ställt in både flera föreläsningar, bland annat på SFAM kongressen i Åre i maj, föreläsning på Medicinrättsliga dagarna och ett par veckolånga kurser. Den ena veckan skulle ha innehållit föreläsning och workshops om svåra patientsamtal, med Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare som föreläsare och workshopledare, samt förutom våra ordinarie träningspass som ständig följeslagare även innehållit mindfulness prova -på i teori och praktik med onkolog Anna Wrangsjö.

Den andra veckokursen var tänkt att handla om träningsfysiologi och även en starta eget-del, med tuffare träning, samt teori och praktik om att leda enklare träningspass själv.

Annat som fick stryka på foten var våra spadagar på Marstrands havshotell, i början av februari samt vår traditionella hösthelg i september i Åre. På den senare skulle CarlJohan Sundberg vara vår ”huvudattraktion”, professor på Lime KI och en av landets främsta på fysisk aktivitet och i frontlinjen för att använda fysisk aktivitet som behandling i hälso- och sjukvården.

Vi hoppas att det mesta av vår planering bara lagts på is, vi tror att kursen med Ullakarin Nyberg och Anna Wrangsjö är än mer aktuell i dagsläget och vi ser över möjligheterna att arrangera den så snart det känns säkert. Marstrand-eventet kommer vi med stor sannolikhet att flytta från februari till försommartid och då torde västkusten ha ett ännu varmare mottagande i beredskap. Vi återkommer med mer info så snart vi vet om vi vågar satsa, men troligt är att temat blir arbetsmiljö och kollegiala samtal.

 

Samtal oss kollegor emellan har vi som administratörer i nätverket gång på gång fått förstå är den enskilt viktigaste faktorn i alla våra evenemang. Att få tid och utrymme att ventilera arbetsmiljö och svåra frågor med varandra leder till att vi känner ett stöd och kan också leda till minskad risk för utmattning.

Vi hade redan innan vi förstod verkningarna av pandemin börjat jobba med en samtalsmodell, som skulle hjälpa oss att leda kollegiala samtal på ett mer konkret och även utvärderat sätt. Snabbt som tusan ställde vi om planerade samtalsgrupper från IRL till att köra över länk och det prövade vi under våren i en pilot. Den blev till vår stora glädje under hösten belönad med ett  stipendium ”Hållbart arbetsliv” från Sjukhusläkarnas delförening i Läkarförbundet.

Vi har sedan ett år ett fint samarbete med Alexander Wilczek, psykiater och tidigare verksamhetschef på Ersta Psykiatri. Där bedrevs sjukvård vikt för patienter som själva var sjukvårdspersonal -de sista åren innan landstinget tyvärr lade ned verksamheten, blev utmattningsyndrom som diagnos mer och mer frekvent i patientpopulationen och fler och fler läkare var patienter. Alexanders erfarenheter på området arbetsmiljö och utmattning är mycket stora och han är en våra teoretiska ankare och flitigt anlitad i många viktiga sammanhang.

Vi knöt ytterligare en mycket kunnig person till oss, Bo Vinnars, legitimerad psykolog och psykoterapeut, som arbetat med kollegiala samtalsgrupper och startade en ny del av vår verksamhet, som vi valt att kalla DoktorsDialoger. Den delen driver numera en utbildning för facilitatorer/handledare i samtalsgrupper men erbjuder också direkt deltagande i handledda samtalsgrupper för enskilda individer och har blivit ett mycket fint komplement till vår övriga verksamhet i form av kurser, föreläsningar och event.

Förutom att vi fick det fina arbetsmiljöstipendiet kunde vi också glädjas åt att vi fick ett hedersomnämnande av Läkarförbundet för vårt Nätverk Vem tar hand om Doktorn? Och arbetet med det, som nu börjar närma sig 3.5 år och antalet medlemmar ligger nu nära 8500 läkare och läkarstudenter.

Vi ser också tillbaka på ett år där anonyma inlägg fått en större betydelse i vår grupp. Att kunna lyfta svåra frågor utan att röja sin arbetsplats uppskattas av många och är en faktor som gör att det blir högt i tak. Viktiga etiska frågeställningar och rent konkreta arbetsmiljötips duggar tätt kollegor emellan och vi ser den fina gemenskapen och den stämning som råder i vår grupp som en av de styrkor vi tror leder oss vidare in i ett bättre 2021. Vi hoppas att ni alla får ett riktigt gott slut och en bra början på det nya året. Med en önskan också att alla får en lugnare tillvaro framöver och att vi sjukvården får stöd att ta hand om efterverkningarna av pandemin.

Vi i VTHOD kommer att göra vad vi kan för att bidra till det med våra evenemang, både över länk och förhoppningsvis snart även på riktigt. Vi tackar för er medverkan under det här året och för de intressanta diskussionerna ni lyfter i Vem tar hand om Doktorn?

Ge oss gärna några nedslag från ditt 2020!

GOTT NYTT ÅR!

Varm och kollegial virusfri kram från Maria & Jill!

Dela gärna vidare i ditt nätverk

Lämna en kommentar

Vem tar hand om Doktorn?