Lästips

Här hittar du utvald litteratur och lästips med fina rabatter.

Vem tar hand om Doktorn? har senaste året haft flera fina samarbeten med bokförlag kring specifika böcker, som vi tycker är relevanta och viktiga för oss i gruppen. 

Här hittar du länkar till bra lästips på temat arbetsmiljö och Doktorns egen hälsa.

Några av dem har rabattkod att använda sig av, för ett bättre pris via oss när du beställer på den angivna länken och anger uppgiven rabattkod.


Jag ligger på soffan av Lotta Sjunnesson

Först ut är boken Jag ligger på soffan- en självbiografisk bok om utmattning av läkaren Lotta Sjunnesson.

 ”Efter att i flera år kämpat med att vara både läkare och en närvarande mamma sa min kropp plötsligt stopp. Jag gick från att vara en trebarnsmor med järnkoll på allt, till en person som saknade förmåga att läsa och skriva och som inte klarade av att få i väg sin fyraåring till förskolan. Min hjärna blev överbelastad när två av mina barn pratade med mig samtidigt. Jag blev liggande på soffan.Hur skulle jag komma tillbaka till en fungerande vardag och ett friskare liv?”

Den här boken vänder sig till dig som är sjuk i utmattningssyndrom, till dig som kanske, utan att alltid förstå det, är på väg i full fart mot att bli sjuk och som behöver en väckarklocka för att stanna upp. Den är till dig som är anhörig, till dig som är arbetsgivare och till dig som vill veta mer om sjukdomen.

Beställ boken här och ange rabattkod VTHOD så får du nedsatt pris med 15%.


Utmattningssyndrom av Marie Åsberg

Nästa bok som vi slår ett slag för är faktaboken Utmattningssyndrom.

Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri och bokens huvudredaktör, har forskat och arbetat med utmattningssyndrom under många år. Övriga författare är Carolina Blomberg, Lisa Brändström, Jakob Clason van de Leur, Therese Eskilsson, Anna Finnes, Kristina Glise, Giorgio Grossi, Jörgen Herlofson, Anna Nager, Johanna Wallensten, Gunilla Wastensson och Alexander Wilczek.

Boken Utmattningssyndrom är den första och hittills enda övergripande sammanställningen av forskningsresultat och kliniska erfarenheter sedan diagnosen definierades i Sverige 2003 – en unik bok med samlad kunskap om utmattningssyndrom från Sveriges experter i ämnet. Författarna klargör det komplexa fenomenet utmattningssyndrom, dess orsaker, kardinalsymtom och vägarna till återhämtning. Utmattningssyndromets förlopp beskrivs i tre karakteristiska faser – riskfas, akutfas och återhämtningsfas. Vidare får läsaren inblick i teorier och strategier kring stress och återhämtning, samt den senaste forskningen om konsekvenser av långvarig stressbelastning, liksom om riskfaktorer, behandling och prevention.

Beställ boken här och ange rabattkod doktorn-2024 så får du 55 kr rabatt på priset, giltigt till och med 24 mars.

Obs! Rabattkoden fungerar endast på Gothia Kompetens webb.


Inre hållbarhet: för dig som arbetar med människor

Den tredje boken vi tipsar om är: Inre hållbarhet: för dig som arbetar med människor av Anna Ehnvall, Maria Niemi och Anna Rask Sanchez.

Recension av pyskiater Niklas Nygren:

Jag har fått äran att läsa boken Inre Hållbarhet som kommer ut nu i mars. De tre författarna Anna Ehnvall, Maria Niemi och Anna Rask Sanchez har omfattande kunskap och erfarenhet av att arbeta med människor (inte minst läkare) som farit illa av att arbeta inom bland annat vården. I boken går de på ett strukturerat sätt igenom utmaningarna och farorna med att arbeta med lidande (människor), hur vi kan förebygga att fara illa och inte minst vad organisationer och arbetsgivare kan göra (Äntligen!). En viktig och högintressant bok när det kommer till utmattning. En riktig guldklimp! Rekommenderas!

Boken är utgiven av Parus förlag. Tack till Emma Holmgren som startat och driver förlaget, som ”föddes” ur hennes egen utmattning.

Beställ boken här och ange rabattkod VTHOD så får du 25 kronor rabatt på priset. Rabatten gäller till och med 31 mars 2024.


Varför gråter du pappa?

Den fjärde boken du kan köpa via oss är skriven av läkaren Morten Saksø och handlar om när han själv blev sjuk. 

Vad händer i familjen när en förälder drabbas av utmattning och depression? ”Varför gråter du, pappa?” är en ny barnbok om psykisk ohälsa.

Den här boken är skriven för att ge både vuxna och barn verktyg till att bättre kunna hantera en sådan situation. Efter själva sagan finns det frågor till boken som kan hjälpa till att avdramatisera psykisk ohälsa samt få igång samtal både i hem, förskola och skola. Beställ boken här.

Dela gärna vidare i ditt nätverk
Vem tar hand om Doktorn?