Saksø Consulting AB

Datum: februari 13, 2023
Tid: 12:00 f m - 12:00 f m
Samarbeten

Vad händer i familjen när en förälder drabbas av utmattning och depression? ”Varför gråter du, pappa?” är en ny barnbok om psykisk ohälsa, skriven av läkare Morten Saksø.

Den handlar om egna erfarenheter från en väldigt utmanande period i mitt och min familjs liv. Under 2016 var jag långtidssjukskriven pga. utmattning och depression. När jag blev sjukskriven var vår son 3 år gammal, vår dotter var nyfödd och jag hade en stressig arbetssituation mitt i min ST. Denna kombination skapade en stor belastning på hela familjen. Boken är bland annat skriven för att ge andra familjer verktyg för att ta sig igenom en liknande period, vilket vår familj saknade när vi hade det tufft.

Jag heter Morten Saksø, är 42 år gammal och specialist i infektionsmedicin sedan 2020 och jobbar nu som medicinsk rådgivare inom vaccinområdet på Pfizer. Driver företaget Saksø Consulting AB, som bl.a. jobbar för att göra psykisk ohälsa mindre tabubelagt.

Förutom hjärtklappning, huvudvärk och social distansering hade jag under utmattningen också stora problem med minnet. För att försöka återskapa en del av minnet pratade jag efteråt mycket med både anhöriga och professionella kring vad som hade hänt. Dessutom skrev jag under samma period en del dagbok. Detta resulterade i att jag under 2018 började sätta ihop en föreläsning: ”Dagen då läkaren blev sjuk”, som jag sedan har hållit i både Sverige och Danmark vid flera tillfällen. Detta för att visa att läkare (och män!) också kan bli sjuka. Det har blivit mycket uppskattat.

Boken kan bland annat köpas via min hemsida. 

Den kan även köpas via de flesta större internetbokhandlar.

Morten Saksø
Vem tar hand om Doktorn?